Vårt budskap

Huvudbudskapet är att Stockholm ska bli en cykelstad för alla – från 0 till 100 år.

Det är inte åldern, frisyren, personligheten eller rörelsebegränsningen som ska stoppa dig. Inte heller infrastrukturen. I Stockholm ska det vara attraktivare att cykla, gå och/eller åka kollektivt än att ta bilen.

Det finns mängder av personliga cyklar som kan passa just din stil eller ditt sätt att cykla. Och vi vill ge dig chansen att hitta det som passar just dig. Cykeln har inte bara två hjul, de kan ha tre eller fyra. Vi vill visa cyklar som passar situationer för att du ska transportera dig själv, dina barn eller dina prylar till jobbet, skolan, affären, söndagsturen, flytten, eller på semestern. Valet är ditt, så häng med på karneval.

 • Lastcyklar
 • Vikcyklar
 • Trike
 • Tandem
 • Cyclocross
 • BMX
 • Landsväg
 • Touring
 • Handcyklar
 • Liggcyklar
 • Velomobiler

Det är inte bara är miljövänligt och hälsosamt det är kul och en frihet att cykla och om fler cyklar blir det mer frihet för alla.

5 chockerande enkla lösningar till Sveriges politiker:

 • Hallå kommunen, satsa på cykeln! Bygg välplanerade, sammanhängande och säkra cykelbanor. Låt cyklisterna slippa trängas med bilister och fotgängare. Snabba elcyklar och lastcyklar tar plats – ge dem plats. Skyltar och cykelparkeringar är viktigt. Inspireras av Köpenhamn där en ringled för cyklister byggts runt hela staden. Eller Bogotá i Colombia där cyklandet femdubblats sedan borgmästaren bestämde sig för att cykelchocka stan med massor av nya banor.
 • Hallå staten, ge kommunerna pepp och pengar! Eftersom kommunerna kommer att ha full rulle med att cykelchocka Sverige, måste staten både uppmuntra och ge ekonomiskt stöd till kommunerna. Satsa också mer på cykeln i den nationella infrastrukturplanen.
 • Låt oss cykla över hela Sverige. Vi som vill cykla mellan tätorter är ofta hänvisade till smala och farliga vägrenar. Staten måste komplettera vägnätet med cykelbanor så att det går att cykla i hela landet. Naturskyddsföreningen vill ha lag på att alla vägar ska vara cykelvänliga eller ha cykelbanor i anslutning. Och varför går det inte att ta med sig cykeln på tåget? Det borde ju vara en självklarhet.
 • Gör det enklare för oss cyklister. Cykeln är ett smidigt sätt att färdas på, men det går att göra det ännu enklare med små medel. Till exempel kan trafikreglerna ändras så att vi får cykla mot enkelriktat och svänga höger mot rött, när det är säkert.
 • Ge morötter till cykeln och piska till bilen. Det bästa sättet att knuffa samhället i rätt riktning är kombinationer av piskor och morötter. Gör det lättare för alla att cykla säkert – och fortsätt samtidigt med trängselskatter och bränsleskatter så att fler vill lämna bilen hemma ibland. De pengar som tjänas in ska självklart satsas på kollektivtrafik och cykel.
 1. …och hur är det med liggcyklar och Velomobiler? Lite taskigt och utesluta dessa ifrån listan… 😉

 2. Ska se hur vädret är och om jag får med mig något barn… Då är det troligtvis minst 1st liggist på plats…

 3. Annica i Vasastan

  Ta nu detta tillfälle i akt och informera om trafikregler och ordningsstadgar också så vi kan minska motsättningarna mellan cyklister och fotgängare! Det är inte okej att sätta sin egen lättja eller trygghet först och utsätta gångtrafikanter för fara på trottoarer, övergångsställen och parkvägar (ja, de flesta av Stockholms parker har en skylt ”du får gärna leda cykeln genom parken, men inte cykla” – det verkar vara helt okänt i exempelvis Vasaparken!). Snälla ni i ”me-me-me-generationen” – tänk till och visa hänsyn. Här ska gående med barnvagnar, rollatorer, småtultingar och vovvar kunna känna sig trygga. De förstnämnda kan inte väja snabbt, de sistnämnda rör sig däremot oerhört fort och oberäkneligt över trottoaren eller parkvägen. Och fotgängare är precis lika hälsosamma och miljövänliga som cyklisterna, så utmana gärna bilisterna men inte de som går! (Bilist, cyklist och fotgängare i Vasastan)

  • Det ska absolut finnas utrymme i Stockholm stad där gångtrafikanter, barn och andra djur ska kunna röra sig trygga, speciellt i en park som Vasaparken. Generellt är det aldrig bra att ta utrymme från gångtrafikanter för att ge till cyklister, tvärtom hamnar gärna gångtrafikanter i cykelbanan för att det är för smalt.

 4. Biceps Olsson

  Hej,
  Tack för ett strålande event. Så kul!
  Men…..
  Hur är det med vattencyklar? Jag och min familj tänkte ”cykelpaddla” till Skeppsholmen. På vattencykeln har vi även våra Brompton cyklar så vi kan cykla på land.
  Är vi välkomna??

  Väl mött! Cykla i regn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: