Livesändning från lastcykel – snabbt, ekonomiskt och miljövänligt.

Tobias och Nils framför deras senaste tillskott, ett kontrollrum för lastcykel.

Tobias och Nils framför deras senaste tillskott, ett kontrollrum för lastcykel.

Mellan spåren för tvärbanan vid Gröndal rullar lastcyklarna med släp. De är lastade med filmutrustning för livesändning. Det ena släpet innehåller den låda som i stort innehåller all utrustning de behöver. Det andra är en minihusvagn som ska omvandlas till kontrollrum.

I början av året gick fem tekniknördar ihop och startade kooperativet Levande videor. De har sitt inglasade kontor inne i ett fik, som fungerar även som öppen kontorslokal. Deras kontor är litet med endast tre arbetsplatser.

Idén med att köra lastcykel i vardagen fick producenten Nils Bryntesson när hans tidigare fru tjatade på honom om att köpa lastcykel.

– När jag väl började med lastcykel blev det en självklarhet med att hämta-lämna-handla-mat-mm men jag förstod inte nyttan fullt ut förrän cykeln gick sönder. Det saker jag kunde göra med lastcykeln, helt plötsligt, inte fanns där, säger Nils Bryntesson.

Idag kör Nils lastcykeln i nästan överallt, året runt, även om han har två mil till kontoret.

– I vintras blev det lite problem när det var knagglig is överallt som ingen tog ansvar för. Barnen tyckte i och för sig det var roligt när vi vurpade och pappa kom glidande på rumpan över isen, säger Nils Bryntesson.

Kollegan och producenten Tobias Olsson gick igenom samma upplevelse med sin lastcykel .

– Elassistenten gick sönder på cykeln och plötsligt står jag där med utrustning som ska till inspelningar och det blir jättekrångligt och tidsödande att tänka hur man ska få med sig allt på bussar och tunnelbana, säger Tobias Olsson.

Levande videor på rull med hela utrustningen.

Levande videor på rull med hela utrustningen.

Ingen av delägarna i företaget är i grunden cykelintresserade, intresset har växt när de upptäckt potentialen i lastcyklar. Att driva företag i tätort med lastcykel har fördelarna att det är låga investeringar, inga parkeringsplatser behövs och man fastnar inte i bilköer. Lastcyklarna med släp är långa men de får plats på cykelbanorna. De klarar oftast att lasta mer än en kombibil eftersom höjden inte har samma begränsning och det är lätt att hänga på ett släp. Med elassistans gå det att trampa sig upp även med tung last.

Läs mer om lastcyklar här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: