Cykling är en möjlighet – inte ett problem

tub2

Åsa Nyblom och Pelle Envall, Trafikutredningsbyrån som inspirerade staden till att planera för stillastående bilar på Götgatan till rullande cyklister.

– STHLM Cykelkarneval är ett perfekt sätt att inspirera till mer cykling, säger Pelle Envall.

Pelle Envall och Åsa Nyblom arbetar med trafikfrågor utifrån två olika vinklar. De har sina skrivbord placerade vid panoramafönstret med utsikt över Hornsgatan. Pelle är VD för Trafikutredningsbyrån och doktor i trafikplanering. Åsa Nyblom är etnolog och miljösociolog specialiserad på samspelet mellan människor, samhälle och teknologi samt byggd miljö.

Stockholm är byggd efter tunnelbana och billeder. Avstånden är långa med stora områden som är tomma på bebyggelse mellan förorterna. Staden har sedan 50-talet planerats efter bilismen.

– De som vill välja att vara bilfria har inte så lätt att vara det. De långa avstånden är inte valda av individen själva, säger Åsa Nyblom.

Pelle och Åsa arbetar efter principen att ha dialoger med de trafikanter som påverkas. Det är alltifrån medborgare, intresseorganisationer till polisen. De diskuterar utifrån farhågor och möjligheter. Ett välkänt projekt är Götgatan. Där studerade flödet i trafiken och fann att ena körfältet använde bilisterna som dubbelparkering. Framkomligheten kunde därför öka genom att använda en fil till cykling istället. Idag anses den södra delen vara ett av stadens bästa cykelstråk.

Att få folk att uppleva städer med cykling, att inspirera och se möjligheterna är det bästa tycker Pelle och Åsa. STHLM Cykelkarneval är ett utmärkt exempel på inspiration men även andra event som Bike in Tweed (en cykeltur genom city med äldre cyklar med tidstypiska kläder).

Ett flertal kommer ihåg när det blev rökfritt på krogen. Många var skeptiska i början men idag är det en självklarhet.

– Grunderna är gör ett sug och efterfrågan efter cykling. Det gick fort att göra krogarna rökfria och det är så skönt att slippa lukta rök efter ett krogbesök. Med sommarens bilfria kvarter får folk uppleva en bilfri gatumiljö, den behöver upplevas för att förstå hur mycket bilar påverkar stadsmiljön, säger Åsa.

– Det bor 100 000 personer på Södermalm. Hornsgatan kan svälja 900 bilar i timmen. Tänkt dig vad som skulle hända om alla dessa personer skulle köra bil till jobbet, avslutar Pelle.

%d bloggare gillar detta: