Trialcykling, den ultimata balansakten

Trialcyklister

Reine och Martin kör trialcykelshow på Skeppsholmen

Att studsa med cykelhjulen över stockar och sten, hustak och staket är en balansakt som kräver träning. Ofta går funderingen över hur många gånger de har missat staketet eller muren, men de hoppar vidare. Kanske är de även skickligare cyklister i stadsmiljön med hinder som kantstenar, halt grus och hål i cykelbanan?

Reine har kört cykeltrial i 18 år och bor i Täby och när han var yngre såg han en kompis granne köra MC-trial och hans son fick en cykel att cykla trial med.

— Vi följde med ut i skogen och fastnade för det, säger Reine.

Hans kompis Martin har kört cykeltrial i 10 år, är från Göteborg och bor för närvarande i Uppsala. Båda kommer att visa upp sina konster på Skeppsholmen efter STHLM Cykelkarneval.

Cykeltrial är en relativt liten del av cykelvärlden som går ut på att cykla över hinder utan att sätta i foten. Sporten härstammar från MC-trial, där man kör på samma sätt med motorcyklar. Det går att cykla på i princip var som helst vilket innebär att hindren kan bestå av allt från berg i skogen till murar i staden.

— De flesta som cyklar cykeltrial gör det fritt utan att tävla. Det är just möjligheten att cykla på vad som helst som gör cykeltrial så roligt, varierande och lätt att utöva, säger Reine.

Allvarliga skador är relativt ovanligt jämfört med andra extremsporter. Det går inte snabbt och ofta hinner man kontrollera vad som händer delvis innan krasch.

För den som vill börja cykla trial och inte är onormalt lång kan det vara enkelt att börja med en mindre trialcykel. De finns med 20″ hjul och är lätta. Börja cykla på vad som helst som finns där du bor, stenar eller murar.

Det finns inte många klubbar för cykeltrial i Sverige. De flesta kör själva som fritidsintresse så bästa är att hitta cykelkompisar via internet t.ex facebook. Närmaste klubben från Stockholm är Björkvik utanför Nyköping. Den som vill lära sig cykla och träna för tävlingar kan med fördel ansluta sig till en klubb.

Reine och Martin kommer att visa upp sina trick efter Cykelkarnevalen på Skeppsholmen. Ni som är nyfikna att börja, passa på och ta ett snack med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: