John har svårt att gå men cyklar

John Wilund på sin liggcykel utanför Fältöversten

John Wilund på sin liggcykel på en allt för smal dubbelriktad cykelbana

John fann passionen att cykla när hans neurologiska sjukdom gjorde att han fick svårt att koordinera musklerna. Idag använder han för det mesta sin rullstol men när chansen ges så fördrar han cykeln.

–          I somras cyklade vi tävlingen Gotland runt. Det blev sammanlagt 18 mil på två dagar, säger John med en min som strålar av minnet.

John sitter i sin rullstol i en charmig sekelskiftslägenhet på Östermalm. Han talar lite långsamt eftersom sjukdomen SCA3 angriper inte bara balansen utan även talet. I vardagsrummet och köket finns det handtag och stolpar som vittnar om behovet av stöd att resa sig och balansera sig fram i lägenheten.

Han bor tillsammans med sin fru och två tonårssöner. Idag sitter de inne och spelar dataspel annars är det hockey och teater som hägrar. Cykelintresset delar John med sin bror.

–   Tidigare var cykeln mer som ett fordon att ta sig till och från olika ställen. Nu har det blivit både ett sätt att motionera och ett sätt att röra sig fritt längre sträckor, säger John.

Mellan april och sista veckan i oktober cyklar John och hans bror drygt fyra mil i veckan. Båda cyklar på trehjuliga liggcyklar. De brukar bli runt Brunnsviken i Stockholm som går genom Hagaparken och Lill-Jansskogen.

Det har också blivit tävlingar som Gotland runt. Gotland runt är ett motionslopp under två dagar med sträckor på 360 km alternativt 270 km eller 180 km för de som vill cykla en lite kortare. I somras valde John och hans bror att cykla det kortare loppet på 9 mil om dagen. Med tanke på Johns svårigheter att gå känns 9 mil på fem timmar oerhört snabbt. I sommar blir det Gotland runt igen och eventuellt motionstävlingen Hjälmare runt.

John efter spinningpass med paracykling. Det är sällan han missar ett pass.

John efter spinningpass med paracykling. Det är sällan han missar ett pass.

John tycker att det största problemet för funktionsnedsatta är utformningen av cykelbanorna. De är hinder i vägen och cykelbanorna tar plötsligt slut. För en cyklist med en så låg position som för en liggcyklist är det svårt att se var cykelbanan fortsätter. Har du begränsad rörelseförmåga är just behovet av cykelbanor som är gjort endast för cyklister som är konsekventa och tydliga viktigt.

–  Om Stockholm skulle planera mer som Malmö hade det varit mycket bättre. Då hade fler personer med funktionsnedsättning lättare kunnat röra sig fritt i samhället, säger John.

–   När jag cyklar på cykelbanor som plötsligt tar slut kan jag hamna i otäck situation där jag inte vet hur jag tar mig vidare. Tanken på att få en bildörr i ansiktet är också skrämmande med cykelfält som går förbi parkerade bilar.

För en cyklist som har full rörelseförmåga och två hjul är det lätt att lyfta upp eller leda cykel. Det kan inte de med funktionsnedsättning och framför allt inte med tyngre cyklar på tre hjul.

John har tidigare arbetat som kyrkomusiker och körledare. Idag blir det mest egna kompositioner som ginglar till reklam. Och med intresset för musik kommer tanken om han cyklar och lyssnar på musik samtidigt.

–   Cykling är så mycket frihet att jag inte vill stänga in mig med musik i öronen, säger John.

Trots att det är minusgrader beslutar John att ta ut cykeln för en tur runt Djurgården. På vägen ner håller John balansen med hjälp av väggarna och sin assistent. Ett steg i taget. Fastigheten är inte speciellt anpassad för personer med funktionsnedsättning. När han trycker på dörröppnaren hinner han knappt igenom innan den slår igen bakom honom.

Cykeln är en specialanpassad trike. En liggcykel på tre hjul med extra dämpning för att lättare ta sig över hinder som kantstenar. Den är också utrustad med två växelsystem, ett utanpåliggande med 30 växlar och en navväxel för att lättare kunna växla från stillastående

Väl ute på cykelbanan blir det uppenbart hur pass bred cykeln är, trots att den inte är bredare än en lastcykel. Cykelbanan är dubbelriktad men en mötande cyklist skulle aldrig kunna passera liggcykeln utan att cykla ut på trottoaren och riskera att krocka med gående.

Tempot är som vilken snabbare cyklist som helst men ekipaget drar till sig ogenerade blickar. Många tittar och ler av åsynen av den trehjuliga liggcykeln som pinar förbi nära marken. Johns svårigheter att röra sig är som bortblåsta. Det som imponerar är att han nästan obehindrat kan ta sig upp och ner från lägre kantstenar och andra hinder. Klart smidigare än en vanlig två-hjuling.

Att förstå frihetskänslan John kan känna när han cyklar är inte svårt.

Faktaruta-SCA3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: