Étienne cyklar laddad med sol i ett mångkulturellt Europa

Franska Ètienne cyklar laddad med sol på sin trehjuliga liggcykel.

Franska Ètienne cyklar laddad med sol på sin trehjuliga liggcykel.

Från maj och sju månader framåt cyklar Étienne genom alla EUs 28 länder. En manifestation för att ära ett gränslöst EU. Det enda stället i världen där det går att röra dig fritt över gränserna iförd ett ID-kort och möta en kulturell mångfald. Idén fick han efter ha studerat turism i Spanien och på Irland.

Läs om hans resa här

Innan Étienne landade i Sverige har resan gått från starten i Paris till Luxemburg, Bryssel, Amsterdam, Dublin, London, Köpenhamn och till slut Stockholm.

– Sverige är det landet jag gillar mest än så länge med den vackra naturen, drickbara vattnet i Vättern och vänliga människorna. Fast jag hade tur med det soliga vädret, det kanske hade varit annorlunda om det regnat, säger Étienne.

Den 14 000 kilometer långa färden görs på hans elassisterade liggcykeln. Den trehjuliga cykeln drar en vagn laddad med solpaneler och packning. Solpanelerna ska ladda batterierna hela vägen från starten i Paris, upp till Skandinavien och genom delar av Östeuropa, ner till Grekland och avslutas i Lissabon. Mellan Köpenhamn och Stockholm har inte Étienne behövt ladda batterierna med något annat än sol.

Med båten över från Danmark till Helsingborg har turen gått i Sveriges inland längst med Vättern och upp till Stockholm.

– Jag skulle starkt rekommendera mina vänner att cykla i Sverige. Även om det inte finns lika många cykelbanor som i Danmark och Tyskland så är inte trafiken lika intensiv och som fransman tycker jag att bilisterna är respektfulla. Stockholm däremot var det svårt att cykla med mitt breda ekipage på de smala cykelbanorna, säger Étienne.

Resan går vidare över till Åbo med Finlandsfärjan och han campar ibland och ibland sover han hos folk som är med i webbsidan för cyklister på långresa, Warmshowers.org. Webbsidan samlar de som vill låna ut en säng eller soffa till en cyklist. Tillbaka får man möjlighet att låna en säng eller soffa hos någon annan och ett kulturellt utbyte som är svårt att uppnå på annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: