Cykla i P1 – Cykeln kan rädda världen en smula

Journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E Johannson. Foto Johanna Arnström

Journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E Johannson. Foto Johanna Arnström

– Vi har nog blivit ännu mer övertygande om hur bra det är att använda cykeln som transport. På så många olika plan, när det gäller hälsa, miljö, tidsmässigt, när det kommer till ekonomi och socialt sätt. Cykeln kan rädda världen en smula. Den kan förbättra samhällen. En enkel lösning på komplicerade problem, säger journalisterna Lina E Johansson och Maja Lagercrantz.

För två år sedan fick de två journalisterna, Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz uppdraget att göra fyra radioprogram om cykling. Programmet fick heta Cykla i P1. Två år senare har de sänt ytterligare en serie på fyra avsnitt. Uppdraget fick de av ett produktionsbolag för radio och nu har även ett bokförlag önskemål om en cykelbok.

Radioserien Cykla i P1 spänner över många delar som berörs av cykling, från historia till ekonomi och hälsa. Under Lina och Majas researcharbete har de upptäckt att cykling både bidrar till bättre hälsa hos befolkningen och är mer demokratisk än bilism.

– Cykeln till skillnad mot bilen bjuder in till ett öppnare och mer mänskligt klimat. Cykeln skapar empowerment (egen makt), säger Lina.

– När det gäller hälsa så är det mer hälsosamt att pendelcykla till och från jobbet varje dag än att spendera tre timmar i veckan på gym. säger Maja

Maja är från Stockholm och upplever att det blivit bättre med cykelbanor sedan hon började cykla som tolvåring. Infrastrukturen är däremot underdimensionerad i och med att fler har börjat cykla. Lina som är från Göteborg tycker om Göteborgs så kallade cykelfartsgator. De har slät asfalt i mitten och kullerstenar på sidorna. Det gör att cykelbanan hamnar mellan hjulspåren vilket hindrar bilisterna från att köra om cyklisterna.

De båda journalisterna har svårt att föreställa sig att Stockholms stad kommer att bygga ett komplett cykelnät som Köpenhamn och Amsterdam. De antar att det finns för starka intressen för bilismen fortfarande. De tror däremot att sänkt hastighet och bilfria dagar skulle göra så att människor förstod hur illuktande och bullriga motorfordon är.

– Det allra bästa hade varit om man kunde bygga knytpunkter där man kunde låna/parkera cykeln och att det var möjligt att ta med sig cykeln på alla tågen, säger Lina och Maja.

Radioserien är nu slut och Lina och Maja, många insikter rikare, arbetar nu vidare på boken om cykling som beräknas komma ut våren 2016.

Lyssna på radioserien här:

Maja cyklar på: En oväxlad Crescent från typ 80-talet som jag köpte begagnad för några år sedan. Den är bekväm och har bra rull men är kanske inte den bästa cykeln på marknaden. Fördelen är att jag slipper vara orolig att den ska bli stulen. Jag tycker det är tröttsamt att hålla på med 20 lås vare gång man ska stanna.

Maja önskar sig: Om jag fick komponera min egen cykel så skulle det bli en lätt hybrid med högt styre och lagom tjocka hjul. Kanske fem växlar. Mekaniken ska vara av hög kvalitet och aldrig gå sönder. Den ska ha inbyggda lampor som drivs av solenergi eller dynamo så att man slipper byta batterier. Bra korg framtill och barnsadel därbak. Den ska vara supersnygg, men samtidigt helt oattraktiv för cykeltjuvar.

Lina cyklar på: En racer-cykel från 2000-talet som jag cyklar längre sträckor med och en gammal Royal från 60-talet som jag cyklar korta sträckor i stan på och som jag också kan lasta matkassar och annat på. Jag håller med Maja om att det är ansträngande att behöva låsa cykeln hela tiden. Det skulle vara skönt om man kunde uppfinna någon form av enklare lås.

Lina önskar sig: en sån där snygg svart dansk lådcykel med elassistans. Annars gillar jag Roetz-cyklarna. De är producerade i Nedeländerna av ett företag som recyclar gamla delar och bygger nya. Superfina. https://www.roetz-bikes.com/.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: