Cykelmek, soppa, fika och snacka cykel på BonMeq

Götgatan som leder rakt igenom Söder ger under rusningstid en susning av vad Tour de France innebär. Vid västra sidan finns en handmålad skylt där det står Dagens soppa och välkommen in till Cykeldepån.

Magnus McPeath ger tips till Johan Borg som hängt upp sin Crescent på BonMeqs mekställ.

Magnus McPeath ger tips till Johan Borg som hängt upp sin Crescent på BonMeqs mekställ.

Skylten leder till gör-det-själv-verkstaden, soppafiket och hänget för cyklister. Här står delägare Magnus McPheat och visar cykelentusiasten Johan hur han ska byta wirar på sin gamla Crescent. Ytterligare en delägare är Åke Henriksson, han sitter på en kontorsstol och skruvar på en damcykel som hänger på mekstället.

I augusti förra året startade fem cykelentusiaster Bonne Mécanique. De förvaltade sin dröm och öppnade ett cykelhäng där cyklister kan meka, snacka och fika. Idag är det Åke och Magnus som främst välkomnar fikasugna och gäster med cyklar som behöver fixas.

– Det mesta vi gör är att meka med cyklar som kunder lämnat in. Annars är det mycket fika och så. Det har varit folk här sedan vi öppnade i augusti förra året.

Cyklister som letar cykeldetaljer på nätet.

Cyklister som fikar och  letar cykeldetaljer på nätet.

Johan Borg ställer in fälgbromsarna på sin gamla Crescent.

Johan Borg ställer in fälgbromsarna på sin gamla Crescent.

Runt om i lokalen hänger cyklar, verktyg och kläder. Det finns också ett stort bord och en soffhörna där tjejer och killar fikar, tittar på skärmarna på laptoppen eller bläddrar i tidningar. Espressobryggaren går varm och folk har sökt sig in i skydd av regnet.

Johan står och försöker justera bromsarna på sin gamla racer. En orange Crescent från 50-talet. Han hittade hit när han gick förbi och har sedan kommit tillbaka även om han inte har blivit medlem än.

– Jag gick in här och då var det precis det stället jag hade letat efter. Har kan jag meka och få hjälp med det jag inte kan.

Johan drar i wiren och skruvar i hopp att få bromsbeläggen i perfekt avstånd från fälgen. Det här är den första cykel han mekar själv med, men han funderar på att gå en av BonMeqs kurser. De är från nybörjarmek till mer avancerat.

Åke skriver in  i loggboken vad gjort med damcykeln som lämnats in.

Åke skriver in i loggboken vad gjort med damcykeln som lämnats in.

Åke som lyckats få ordning på damcykeln visar upp en el-cykel för pendling. Han skulle mycket väl kunna tänka sig ha en till de tre och en halvmilen han har från hemmet till BonMeq.

– Med den här skulle jag kunna cyklar alla dagar. Sju mil om dagen blir lite mycket, säger Åke.

– När kunder testar den här cykeln så får de ett, som vill kallar det, el-cykel-leende. Den är en sådan skillnad att cykla på jämfört med vanlig cykel, säger Åke.

Bonne Mecannique kommer att ordna laga-punka-kurser innan och efter STHLM Cykelkarneval.

Du har också möjlighet att vinna deras cykelmekkurs på cykellotteriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: