Cykelköket Solna – Mer cykel åt folket

Förra våren gjorde Esteban Bravo de många tänkte göra men inte riktigt nått ända fram. Han startade ett cykelkök i Stockholmsområdet. Efter att ha varit i kontakt med kommuntjänstemän och politiker fick han äntligen en lokal i det gamla kulturområdet Hagalund i Solna.

Idag, en sommardag i juni pågår det ett myller av mekande, nybörjare som lär sig laga punktering till entusiaster som letar delar för nya cykelprojekt. Runt om står cyklar uppradade i alla skick, från färdiga att trampa iväg med på till sorgliga bortglömda skrotobjekt. Verksamheten är i fullgång och övergivna cyklar har under året fått nytt liv och ägare till cyklar har lärt sig enklare handgrepp som förvandlat rasslande och rosslande cyklar att glida fram med ett leende igen.

Esteban och Sune står och dividerar om mest lämpliga hjul till cykelbygget.

Esteban och Sune står och dividerar om mest lämpliga hjul till cykelbygget.

Cykelkök är definitionen på en ideell verksamhet där cyklister samlas för att meka med sina cyklar. Idén bygger på att dela med sig av sina kunskaper där cykelköket står för utrymme och verktyg. Idén med cykelkök startade i Los Angeles av en budcyklist som behövde ett ställe att laga sin cykel. Han började meka i ett kök och ganska snart blev det ett ställe där cykelentusiaster började hänga runt, meka cyklar och umgås. Idag finns cykelkök runt om i världen.

Ute i trädgården står Sune bygger på sitt embryo till downhillcykel. Delarna kommer från cyklar som är skänkta till Cykelköket och ska sättas ihop till en downhill-singlespeed. Sune är en av de åtta ungdomar som har fått sommarjobb här.

– Jag går på verkstadslinjen för MC-mekaniker och jag kan en hel del innan men här kan jag bredda mina kunskaper. Här är det verkligen toppen även om vädret kunde vara bättre, säger Sune.

– Och det blir inga problem för mig att fixa jobb senare för det saknas både MC- och cykelmekaniker, säger han.

Thomas, Kiflom, Dagem och Mateo mekar med cyklar

Den här sommaren kommer åtta ungdomar, två veckor var att få lära sig meka cyklar och till slut bygga sin egen cykel. Idag står två av dem och hjälper till att skruvar isär delar på de mest sorgliga objekten. I slutet av veckan är målet att de ska glida längst cykelbanorna eller ner för somriga skidbackar med en egen ihop byggd cykel.

Thomas Rörby tillhör de mest aktiva och är numera ordförande i Cykelköket Solna. Han råkade på Cykelköket när han en dag bestämde sig för att ta vägarna genom det gamla och lummiga Hagalund. En träskylt med påmålat Cykelköket stod i hörnet och Esteban stod och mekade medan hans då tvååriga son Mateo assisterade. Sedan dess har Thomas varit här åtminstone en gång i veckan, just nu blir det nästan varje dag.

– Jag har byggt cyklar i hela mitt liv och det är verkligen kul att hitta ett vrak som sedan får nytt liv. Och att se stoltheten i ögonen på de som lyckas förvandla gamla delar till en helt egen cykel är oslagbar.

Foto: Cécile Everett

Cykel som fått nytt liv i Cykelköket Solna och rullar nu på stadens gator.

Thomas Rörby fortsätter på sitt speciella tålmodiga sätt ge tips till en annan sommarjobbare vars cykel snart är ute och rullar, en blå racer med röda däck och röda handtag på styret.

Till Cykelkarnevalen kommer Cykelköket Solna både ställa upp med mek, cykelloppis samt designar, bygger ihop cyklar som lottas ut i cykellotteriet.

Länk för dig som är nyfiken på att veta mer om Cykelköket Solna

Länk för dig som vill skänka cyklar eller cykeldelar till cykelköket Solna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: