Svårt att vara laglydig som cyklist

tomas-samuelssonwebb

Tomas Samuelsson, pensionerad polis med mer än fyrtio års erfarenhet

Trafikförordningen är egentligen bra men är dåligt anpassad för cyklister och deras behov och det skulle behövas en revidering men det är en komplicerad process, säger Tomas.

Tomas Samuelsson har arbetat som polis i mer än fyrtio år och har lång erfarenhet av trafikärende. Hans kollegor kallar honom för uppslagsbok i lagtexter och framförallt trafikförordningen. Som pensionär har han tagit upp sitt tidigare intresse cykling, och äger tre stycken. En landsväg Cinelli Saetta som han har hans cyklat 300 mil, bl.a Vätternrundan. Sen har jag en gammal postcykel och en med eldrift för att skjutsa barnbarnen på.

Många cyklister har blivit upprörda över polisernas citat i medierna om cykling. Det har bland annat talats om hundratals gångtrafikanter som blivit skadade på Götgatan av cyklister. En siffra som sedan visade sig vara felaktig. Tomas tror  att poliser är som folk i allmänhet. En del ser bara de cyklister som beter sig fel, inte de som gör rätt.

– Det är även många poliser som själva är hängivna cyklister och som inser hur svårt det faktiskt är att vara laglydig och göra rätt som cyklist, säger Tomas.

Ytterligare en erfarenhet som ett flertal cyklister varit med om är bilister som kör för nära, prejar, tutar. En del har medvetet hotar eller prejar med bilen. Tomas har själv handlagt en del sådana fall. Bevisningen är alltid svår om det inte finns vittnen som har gjort bra iakttagelser. Jag har själv alltid tagit dessa ärenden på stort allvar. Förare av motordrivet fordon har en ovillkorlig skyldighet att visa särskild hänsyn till oskyddade trafikanter.

Tomas tror att ett stort problem är att trafikanter, oavsett vilken kategori de tillhör, vill tillrättavisa och läxa upp varandra. Det leder till konflikter.

– Man tror att man har rättigheter och håller stenhårt på sin egen (vad man oftast tror) rätt. I själva verket har alla trafikanter bara skyldigheter. Alla gör fel ibland. Det är mänskligt, säger Tomas.

– Jag tror att de flesta bilförare faktiskt förstår hur farligt krockvåldet mot en oskyddad trafikant är. Det finns dock tyvärr de som har dåligt omdöme. Ibland görs en överilad handling innan de har tänkt efter, säger Tomas.

En oskyddad som körs på i 30 km/h löper cirka 20% risk att avlida medan en oskyddad som körs på i 50 km/h löper cirka 80% risk att avlida. Hastigheten har oerhört stor betydelse.

Tomas tips till trafikplanerare för säkrare trafik för de som befinner sig utanför bilen.

 • Bygga bort onödiga stopp för cyklister, till exempel stanna för att trycka på knapp.
 • Bygg bort stopplikt för cyklister vid högersväng genom att leda dem förbi stoppskylten och vid behov en påfartssträcka.
 • Fler möjligheter till grön våg. Bättre skyltning av färdmål.
 • Bättre upplysning att ”cykelbana upphör”.
 • Cykelförbud på s.k. 2+1 vägar och andra hårt trafikerade leder där det är för dålig plats för cyklister samt hänvisning till alternativ väg.

Till politikerna ger han följande tips

 • Bygga bort de onödiga stopplikterna vid högersväng genom att helt enkelt leda cykeltrafiken utanför stoppskylten.
 • Upplysa bättre om vägval för cykeltrafik. Det är alldeles för lätt att tappa spåret när man är på väg mot ett mål.
 • Separera cykeltrafik från gångtrafik.
 • Fler breda cykelbanor som underlättar för cyklister att köra om varandra och mötas, alltså dubbla cykelfält i båda riktningar.
 • Cykelbanorna få så bra beläggning och underhåll att cyklisterna inte onödigtvis väljer bort den påbjudna cykelbanan.
 • Trafikförordningen egentligen är bra men den är dåligt anpassad för cyklister och deras behov och det skulle behövas en revidering men det är en komplicerad process.

Publicerat på september 15, 2016, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: