Cykla är kul, flexibelt och gör dig fri

Detta bildspel kräver JavaScript.

— Vi är inte cyklister i Nederländerna. Cykeln är ett sådant naturligt transportmedel att det är en självklarhet att använda, säger Ines Coppolse.

Ines Coppolse är Nederländernas ambassadör i Sverige. Hon tar emot i sitt svala rum tillsammans med sin PR-ansvarige, Frank Schipper, som slår sig ner i den breda soffan.

Under 70-talet var det många barn som dog i trafikolyckor. Det blev starten till stora demonstrationer i Amsterdam. Allmänheten krävde stopp på barnamorden och staden gick från att vara en bilstad till att bli en av världens föredömen när det gäller cykling.

En viktig skillnad utifrån trafikbeteende är att i Nederländerna har det varit ont om utrymme länge och kanalerna i Amsterdam gör att det blir ännu mindre utrymme.

— Vi har lärt oss att anpassa oss och att ta hänsyn. I Stockholm finns det en tendens att alla ska fram fort, säger Ines Coppolse.

Ines ser att ett av de större problemen med Stockholm är att det är för otydligt vad som är cykelbana. Föräldrar går av misstag med sina barnvagnar där. I Nederländerna har de målat cykelbanor och vägar röda. En enkel och billig lösning.

Barnen börjar cykla redan i tre-fyra-års åldern och har trafikundervisning i skolan där de bland annat lär sig att hantera bromsar och att köra i rondeller. De blir tränade i trafikmiljön redan från början. Att en del skolor i Sverige har förbud mot att barn cyklar till skolan tycker Ines är märkligt.

Ines poängterar att Stockholm har kommit långt med cykelinfrastrukturen jämfört med många andra stora städer. Hon tycker det verkar som det bara är en aktör som gör detaljplaner vid förändringar och att ett bättre samarbete med fler aktörer, bland annat intresseorganisationer skulle minska de problem som hon ser idag.

Publicerat på september 5, 2016, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: